Storslagen invigning av Medeltidsveckan 2015

60 bilder                                                                                                                     

Medeltidsveckan 2015 Foto Mats Persson-7162

 

Medeltidsveckan invigdes ordentligt på söndagen. Först med invigningsparad mitt på dagen, som startade från Södertorg. Med en stor och salig blandning av borgare, gycklare, bönder, riddare, knektar och präster, gick paraden till fots eller på häst ner till marknaden vid Paviljongsplan.

På kvällen var det invigningsfest vid strandscenen på Strandpromenaden. Ett bra tillfälle att kolla in smakprov på många av artistgruppernas föreställningar, till de kommande händelserna under veckan. Det var många som tyckte det också. Från scenen utropades att kvällens publik bestod av 5200 personer.

Solen sken fortfarande under den tidiga kvällen och på scenen utspelades en diger flora av upplevelser. Skådeplatsen upptogs av höglyftande akrobatik, visor och sånger i olika takter och toner, narrar som narrades, fyrverkerier och flammande eldar. Visborgs slottsfru Magdalena Karlsdotter Bonde gestaltad av Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård förklarade årets medeltidsvecka invigd. Kvällen avslutades traditionsenligt med pilbågskyttar på led som sköt sina eldpilar mot den stora medeltidssymbolen i trä, placerad ute i havet. På första försöket träffade en av pilarna och antände symbolen, som lyste upp havet innan elden falnade och Medeltidsveckan var invigd.

Bilderna är från invigningskvällen.

Text & foto Mats Persson