Pela bärgade guldet i GGN igen

149 bilder

Nr 3 Even Heibye tog ledningen först GGN 2014 Foto- Mats Persson-9871

Pierre-Alexandre ”Pela” Renet trivs ypperligt på Gotland. För fjärde året på raken körde 30-årige Pela hem totalsegern i världens största endurotävling Gotland Grand National. Tidigare i år tog han hem världsmästartiteln i enduro klass E2.

Årets GGN blev ett snabbt race då banan var ganska torr. Betydligt torrare än förra året och arrangören hade satt en gräns på max sex varv som var nytt för i år, då det annars tidigare år kunde börja skymma mycket innan alla kommit i mål. Och snabbt gick det. Segertiden slutade på 02 timmar 43 minuter och 5 sekunder efter sex körda varv.

GGN 2014 Foto- Mats Persson-9924
Pela vann 2014 års GGN och tog tidigare i år världsmästartiteln i enduro klass E2 (max 450 kubik fyrtakt eller 250 kubik tvåtakt)

Länge stod kampen om första platsen mellan Pela från Frankrike och norrmannen Even Heiby. Even var snabbast i starten och Pela körde omkull strax därpå, men fick upp farten därefter och hann ikapp Even vid första varvningen. Norrmannen låg sedan strax bakom och pressade Pela ända in på sista varvet då Even fick problem med bakhjulet vid Hästskon. Det var däckmoussen i bakdäcket som sprack och gick sönder. Mousse är en skumfylld slang som används istället för en vanlig däcksslang som pumpas med luft, för att minimera risken för punktering. Men den höll alltså ändå inte och norrmannen fick bryta loppet.  -Jag kände hela tiden att Even låg bakom och kunde inte slappna av utan jag fick ”pusha på” körningen hela tiden så det var ingen lätt seger sa Pela.

5 Mats Nilsson SMK DALA
Mats ”Lappen” Nilsson flög fram till en silverplats GGN 2014 och har en tung skattkista sen tidigare med sina åtta totalsegrar i GGN

Silverplatsen togs av Mats ”Lappen” Nilsson som fick en dålig start i årets GGN, då motorcykeln inte ville starta direkt i starten (starten sker med avstängd motor och får inte startas förrän de gröna lamporna tänds och loppet startar). Lappen blev också hindrad av en förare som körde omkull framför, men ångade sen på och avancerade raskt uppåt i fältet.

Bäst i Dam och Herrklassen
Frida Östlund blev bäst i damelitklassen och Pierre-Alexandre Renet totalsegrade i GGN 2014

Bronsplatsen blev en historisk händelse när det för första gången i GGN:s historia blev en gotlänning som tog en pallplats. 28-åriga Mats Åkerblom från Stenkumla på Gotland fick en bra start men med lite oflyt i körningen under första varven men ökade sedan tempot och ryckte uppåt i fältet med stabil körning efter att ha fått tillbaka flytet med mycket gas och rätt spårval på banan.

263 Frida Östlund KARLSKOGA-DEGERFORS MK
Frida Östlund KARLSKOGA-DEGERFORS MK

Damklassen vanns av 21-åriga Frida Östlund på tiden 3,22,28 med 55 sekunder före tvåan Emmily Smalsjö och norska Katrine Rye-Hornboe Tog tredjeplatsen i damernas elitklass. -Banan var ganska hal och jag körde omkull en gång på andra varvet, annars var körningen ganska problemfri förutom att jag fick lite ont i händerna de tre sista varven säger Frida och avslutar med: -Det känns fruktansvärt bra att vinna och det är ett bra avslut på en bra säsong med en seger på en så här stor tävling.

 

Se bilder från tidigare år:

184 bilder från GGN 2013

Bilder GGN 2012 (extern länk)

 

 Text & foto: Mats Persson

mats@visbyliv.se