Lastbilskortege för lika villkor

Här stannar Sverige Foto Mats Persson mats@visbyliv.se-9513

Klockan 11 på lördagen startade lastbilskorteger i långa rader samtidigt i 13 svenska städer.

Från Luleå till Helsingborg, ställde ett stort antal förare upp i manifestationen ”Här stannar Sverige” mot att åkeribranschen utarmas av illegal konkurrens, lönedumpning och försämrad trafikkontroll.

På Gotland startade karavanen av lastbilar från Holmen i Visby hamn och fick stor uppmärksamhet när den långa kolonnen av fordon rullade omkring i Visby i sakta mak. Strax efter 13-tiden samlades alla lastbilar på parkeringen vid gamla flextronicshuset. Där bjöd Transportarbetarförbundet på fika och manifestationen avslutades med en namninsamling för lika villkor inom EU.

Tobbe Hallman, som tog initiativet och arrangerade manifestationen i Visby var väldigt nöjd efteråt.

– det var riktigt kul, över förväntan. Trots kort varsel så blev vi 87 lastbilar I kortegen. Faktiskt fler än i Stockholm som hade 85 lastbilar i sin karavan, säger Tobbe Hallman.

En annan gotländsk chaufför är Danne Nygren som kör lastbil både på Gotland och på fastlandet.

– Här på Gotland är vi ganska förskonade även om man ser fler och fler utländska lastbilar som kommer hit, men på fastlandet är de många. På de stora lastbilsparkeringarna efter de större vägarna är det fullt av utländska lastbilar som väntar, ofta väldigt länge på nya körningar. Och där bor chaufförerna i sina lastbilar under primitiva förhållanden. Många kommer från Bulgarien och Rumänien och kör under slavliknande förhållanden för väldigt låga löner. När svenska företag som vill frakta sina varor, anlitar speditörsfirmor som i sin tur anlitar dessa lastbilar, så blir det omöjligt för svenska åkerier med svenska chaufförer att konkurrera om körningarna, säger Danne Nygren.

Här stannar Sverige (HSS)  är en protestaktion som startade som en protest mot en tingsrättsdom som friade en utländsk chaufför som kört utan giltigt körkort. HSS är också kritiska till att det dras ner på trafikpoliserna efter polisens omorganisation, som gör det mycket svårare att komma åt illegal konkurrens.

  Text & foto Mats Persson

mats@visbyliv.se