Högtryck i Så mycket Burgsvik

15 bilder + webb-TV

Hasse Andersson spelade bland annat låten Guld och gröna skogar som han kom fyra med i årets final av Melodifestivalen.
Hasse Andersson spelade bland annat låten Guld och gröna skogar som han kom fyra med i årets svenska final av Melodifestivalen

Årets premiär av Så mycket Burgsvik lockade många och det blev trångt framför scenen när de hemlighållna artisterna Hasse Andersson och Linnea Henriksson klev fram och fick ett varmt mottagande av den jublande publiken.

Och trots att det blev lågtryck med vädret senare på kvällen, då det för första gången regnade på en spelning sedan Emanuel Norrby och Robin Waernquist startade Så mycket Burgsvik sommaren 2012, fortsatte högtrycket bland publiken.

Det tar ungefär en timma och en kvart att ta sig med bil de omkring åtta mil till Grå Gåsen i Burgsvik på Sudret om man åker från Visby. En del av tiden sparar man in om man har förköpsbiljett då kön för kort och kontantbetalning går betydligt långsammare.

Efter insläppet får man uppleva en del av miljön där TV-programmet Så mycket bättre spelas in. Den förväntansfulla publiken samlas stående eller sittandes på filtar och när det börjar bli dags, reser sig alla och fyller upp framför scenen.

Inleder gör husbandet inklusive Emanuel och Robin, som värmer upp publiken innan de hemliga kända artisterna kommer fram. Först ut på premiärkvällen under stort jubel är Hasse Andersson från Kvinnaböske band och även de yngre i publiken hängde med i bland andra låtarna ”Änglahund” och ”Guld och gröna skogar” som kom fyra i årets  svenska Melodifestivalfinal. Hasse Andersson blev rikskänd redan 1980 med låten ”Skomakare Anton”.

Därefter är det Linnea Henrikssons tur att uppträda inför de förväntansfulla publiken, efter att husbandet återigen underhållit åskådarna. Strax därpå började det att regna men det kylde inta av publiken, tvärtom så eldade Linnea på publiken och det blev ingen avmattning i trycket framför scenen. Linnea blev känd efter sin medverkan i Idol 2010 där hon kom fyra och 2013 blev hon framröstad som Årets artist 2012 i P3:s årliga gala P3 Guld, genom att ha fått flest röster av lyssnarna. Förra året släppte hon sitt senaste album med bland annat låtarna ”Halmstad” och ”Cecilia”

Båda artisterna ropades tillbaka och fick fortsätta att mätta publiken med sina sånger innan årets första av fyra spelningar med hemliga artister var över.

Årets säsong av TV-programmet Så mycket bättre är redan inspelad och visas till hösten i TV 4 med de medverkande artisterna:  Lisa Nilsson, Niklas Strömstedt, Sven-Bertil Taube, Jenny Berggren, Miriam Bryant, Kleerup och duon Ison & Fille (Ison Glasgow och Felipe Leiva Wenger).

Högsäsongen är igång på Gotland och nöjesutbudet är stort. Inte bara i Visby, för på övriga Gotland händer det mycket också. Samma kväll som Så mycket Burgsvik i tisdags, höll bland annat Carola hov med sin spelning på Stora Gåsemora Fårö.

Text & foto Mats Persson

Nedan webb-TV med Linnea Henrikssons och Ulf Anderssons senaste låtar.