Gotlandsbåten intrimmad i varje hamn

33 bilder

Gotlandsbåtens första ankomst Visby hamn-8990

Nu är det nära. Den 28 april gör Gotlandsbåten sin första skarpa resa med betalande passagerare.

Första turen går från Nynäshamn till Visby. Dagen efter går resan till Västervik. Då är också målet att sätta nytt rekord på att kortaste tid resa med passagerare mellan Gotland och fastlandet.

Just nu ligger Gotlandsbåtens HSC Express, i stort blickfång, förtöjd i Stockholm vid Skeppsbron, där flanerande och passerande får se att Gotlandsbåten finns på riktigt. Det är dock bara en tillfällig förtöjning, då den ordinarie sommartrafiken ska gå mellan Västervik-Visby och Nynäshamn-Visby, mellan 28 april – 4 september.

Salutkanonerna är riktade mot Kungliga Slottet på andra sidan med Gotlandsbåten i bakgrunden. Foto: Mats Persson
Salutkanonerna är riktade mot Kungliga Slottet på andra sidan med Gotlandsbåten i bakgrunden. Foto: Mats Persson

Gotlandsbåten har nu också rest runt till alla tre hamnarna och trimmat in båt och besättning i angöring, justerat bilramper och annat som hör till. Fartyget har också fått stort underhåll och fräschats upp både på in och utsidan, inför trafikstarten.

HSC Express har tidigare gått i Irländska sjön. Det är en kraftfullt byggd, vattenjetdriven och snabbgående katamaran med fyra motorer och även fyra stabilisatorer som hela tiden under färd, arbetar och stabiliserar färjans rörelser. HSC Express är också större än någon annan katamaran som trafikerat mellan Gotland och fastlandet. 836 passagerare och 180 bilar får plats. Färjan kommer att köras i ca 30 knop. Toppfarten är högre men farten reduceras för att spara bränsle och maskineri för tillförlitlighet.

Det var ett glatt gäng med Gotlandsbåtens grundare, delägare och andra som stod vid kajen i Visby hamn och med lyckorop tog emot HSC Express, när hon för första gången anlände till Gotland. Många nyfikna hade också samlats runt omkring i hamnen för att se tillskottet i färjetrafiken till Gotland. Solen sken när färjan anlände och efter en rundsväng utanför Visby hamn, stävade HSC Express in med hjälp av lotsbåt (eftersom det var första ankomsten) Mistlurar från andra fartyg hälsade välkommen när HSC Express svängde runt, för att backa in till kajen. Efter några provangöringar, förtöjdes Gotlandsbåten för första gången i Visby hamn.

Text & foto Mats Persson