Gotland Grand National-vinnare med rekord

130 bilder!

Josh Strang Australien vann Gotland Grand National 2015
Josh Strang från Australien vann Gotland Grand National 2015

Det blev rekordmånga i ett rekordsnabbt Gotland Grand National 2015. Aldrig tidigare har det varit så många deltagare i GGN som i år. Världens största endurotävling lockade 2800 enduroförare som samsades på Tofta skjutfält i lördags.

Fransmannen Pela Renet har varit kung på Tofta de senaste fyra åren, men hann inte återhämta sig efter kraschen i ökenrallyt i Marocko. Istället blev elitstriden en kamp mellan Norge och Australien, om tronen av årets GGN.

Norrmannen Even Heibye ledde de första varven före australiensaren Josh Strang. Det var en fight med bara sekunder mellan de två. Australiensaren som aldrig tävlat i norden tidigare, hade fördel av att ligga tätt bakom norrmannen, då Josh kunde studera GGN-vane Evens spårval och körtaktik. Det var också rekordtorrt i spåret och aldrig tidigare har det dammat så mycket. Ett före som Josh Strang är van vid i hemlandet.

Josh Strang Australien efter målgång GGN 2015
Josh Strang Australien efter målgång GGN 2015

Efter tredje varvet tog Josh ledningen och höll den sedan ända fram till målgången på tiden 02.35.11 efter sex körda varv och såg oförskämt pigg och rask ut när han tog av sig hjälmen. Even Heibye har varit skadedrabbad under årets säsong och har inte kunnat träna och förbereda sig ordentligt inför GGN. Even tog dock ut sina sista krafter och var bara sex sekunder efter segraren när han trött och slutkörd körde i mål. Det var en överlägsen duo. Först drygt fem minuter senare kom trean Jesper Jönsson i mål, som är mer van med motocross och svensk mästare i MX1.

 

GGN 2015 var rekordtorrt och dammade mer än vanligt. Fort gick det också.
GGN 2015 var rekordtorrt och dammade mer än vanligt. Fort gick det också.

Förhandsfavoriten Joakim Ljunggren med sina 6 VM medaljer, 2 JVM-guld och 10 SM-guld, hade ett struligt lopp och fick till slut bryta med ett havererat bakhjul. Fjolårstvåan Mats Nilsson fick en bra start men trivdes inte sedan i det torra väglaget och blev sexa.

Mats Åkerblom som är den bästa gotlänningen genom tiderna i GGN med sin tredje plats totalt förra året, hade infektion i kroppen och feber inför årets lopp. Han försökte ändå, men fick kasta in handduken efter tre varv. Bästa gotlänning blev istället Björn Åkerblom med 34:e plats totalt.

Vinnaren i damklassen Emmily Smalsjö
Vinnaren i damklassen Emmily Smalsjö

 

I damklassen fick fjolårstvåan Emmily Smalsjö en skön revansch och segrade med drygt fyra minuter före tvåan norska Katrine Rye-Holmboe, som också klev upp ett snäpp efter sin tredjeplats förra året. Glad trea blev Gabi Ivarsson som fick kliva upp på GGN-pallen för första gången. Förra årets vinnare Frida Östlund hade ingen bra dag och fick bryta efter problem med motorcykeln.

Gotland Grand National växer för varje år med deltagare och evenemang. Nytt för i år var bland annat en flyttad tankningsslinga som publiken överskådligt kunde följa. Och en ny tävlingsklass testades som har framtiden för sig. Det var eldrivna motocrosscyklar som susade fram i spåret med ett tyst vinande, ungefär som från radiostyrda leksaker.

Text & foto Mats Persson
mats@visbyliv.se