Depåstopp för 107 segelbåtar i Visby

Seapilot2Star 2016 foto Mats Persson-7326

Visby hamn invaderades av tävlande segelbåtar på måndagskvällen. Det var deltagare i segeltävlingen Seapilot2star med 107 segelbåtar i startlistan, som startade från Oxelösund i söndags och gjorde det första stoppet av tävlingens två depåstopp.

Det var ett behagligt väder med inte så stark vind när armadan av tävlingsbåtar började anlända till Visby under den sjunkande solen. Inre hamnen blev snabbt  fylld och ivrigt pysslande förberedde båtarna innan besättningarna kunde krypa till kojs för nattvila. På tisdagsmorgonen startade de första båtarna 08.00 för nästa etapp i segeltävlingen.

Seapilot2star är en double handed segeltävling, där endast två personer per båt tillåts vara med och tävla. Blandningen av deltagare är stor med både proffs, amatörer och familjer som tävlar i olika klasser.

Glad Skeppare -jo det har gått bra, inga problem och vi leder våran klass. Det berättade Timo Suojärvi, befälhavare på Bianca II av båttypen Pogo 30 som tävlar i klass 4. Seapilot2star 2016.
Glad Skeppare -jo det har gått bra, inga problem och vi leder våran klass. Det berättade Timo Suojärvi, befälhavare på Bianca II av båttypen Pogo 30, som tävlar i klass 4.

Tävlingens arrangör är Oxelösunds segelsällskap i samarbete med Wisby- och Oskarshamns Segelsällskap. Bansträckningen är cirka 300 sjömil med start 30/5 i Oxelösund med depåstopp i Visby 31/5 och Oskarshamn 1/5 samt målgång 2/6 i Oxelösund som är både start och slutmål.

Med endast 2 tävlande per båt blir det stundtals tuffa förhållanden för seglarna ombord.

Text & foto Mats Persson